Categories: generale

Fără cetățenie Română se va plăti 7 euro pentru a intra în UE

Cel mai probabil, începând cu anul 2021, va fi pus în aplicare sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS), care are scopul de a întări controalele de securitate efectuate asupra persoanelor care călătoresc fără viză în UE, respectiv cetățenii din peste 60 de țări.

Explicând necesitatea introducerii sistemului în 2016, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus următoarele: „Trebuie să știm cine ne trece frontierele. Așa vom ști cine va merge în Europa, înainte să ajungă aici”.

Costul serviciilor ETIAS va fi de 7 euro pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, pentru restul – gratuit. 

Pentru a vă autentifica, va trebui să completați un formular online de cerere cu 96 de ore înainte de plecare. La depunerea proiectului de lege la Bruxelles, s-a afirmat că 95% dintre solicitanți vor primi automat un răspuns pozitiv, în câteva minute după depunerea cererii. 

Totuși, alte 3-4% vor fi aprobate după ce cererea lor va fi revizuită de angajații autorității centrale europene care vor supraveghea activitatea ETIAS. Iar acest proces ar putea să dureze până la 96 de ore.

Aceste țări includ Republica Moldova, Ucraina, SUA, Israel, Noua Zeelandă etc. Înainte de lansarea sistemului până în 2021, este posibil ca lista de țări să fie extinsă, însă în momentul de față, toți cetățenii țărilor menționate vor avea obligația de a obține permisiunea ETIAS înainte de a intra în orice țară UE.

Autorizația primită va fi valabilă timp de trei ani.

ETIAS va fi un sistem informatic automatizat creat cu scopul de a identifica riscurile legate de migrația neregulamentară sau securitate pe care le pot prezenta persoanele care călătoresc în spațiul Schengen fără obligația de a deține viză și de a facilita, în același timp, trecerea frontierelor pentru marea majoritate a călătorilor care nu prezintă astfel de riscuri. 

Toți resortisanții țărilor terțe care nu au nevoie de viză pentru a călători în spațiul Schengen vor trebui să solicite înainte de călătorie o autorizație de călătorie prin intermediul sistemului ETIAS. Informațiile colectate prin intermediul ETIAS vor permite, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale și a principiilor de protecție a datelor, verificarea prealabilă a riscurilor potențiale legate de securitate sau de migrația neregulamentară.

După ce a fost completat un formular online de cerere, sistemul va efectua verificări prin confruntarea datelor din sistemele informatice ale UE în materie de frontiere și securitate și, în marea majoritate a cazurilor, va emite o autorizație de călătorie într-un interval de doar câteva minute. 

Deținerea unei autorizații de călătorie ETIAS va fi o condiție obligatorie pentru intrarea în spațiul Schengen, autorizația respectivă urmând să fie verificată la trecerea frontierelor UE, împreună cu documentele de călătorie, de către polițiștii de frontieră. Această verificare prealabilă a resortisanților țărilor terțe exonerați de obligația de a deține viză va facilita controalele la frontieră, va evita formalitățile administrative anevoioase și întârzierile pentru călătorii care se prezintă la frontiere, va asigura o abordare coordonată și armonizată în ceea ce privește evaluarea riscurilor pe care le prezintă resortisanții țărilor terțe și va reduce substanțial numărul de refuzuri ale intrării la punctele de trecere a frontierei.

Poți afla mai multe informații aici

sursa: unica.md

documentexpert

Recent Posts

Mii de Moldoveni în Așteptare: Statistici Actualizate privind Cetățenia Română 2024

Actualizat: 12 noiembrie 2024Deși tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova au obținut deja cetățenia…

o lună ago

Senatul României modifică Legea cetățeniei române

Senatul României a adoptat în data de 18 iunie 2024 un proiect de modificare a…

5 luni ago

Redobândirea Cetățeniei Române: Durata Procesului în Cifre

Solicitările de redobândire a cetățeniei române din partea moldovenilor au fost în creștere constantă pe…

5 luni ago

Cum și unde votezi pe 9 iunie la alegerile din România?

Duminică, 9 iunie, cetățenii români sunt invitați să participe la alegerile pentru membrii Parlamentului European…

6 luni ago

Alocație Copii România prin Procură

Alocația pentru copii este suma alocată de către statul român tuturor copiilor ai căror părinți…

7 luni ago

Limba română obligatorie pentru cetățenie română?

Ministerul Justiției al României a inițiat în februarie 2024 un proiect de modificare a Legii cetățeniei…

7 luni ago