Categories: generale

Reglementări simplificate și termene reduse pentru obținerea pașaportului

Guvernul a aprobat pe 10 octombrie 2018, un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006, prin care sunt introduse o serie de modificări legislative care asigură simplificarea procedurilor și reducerea termenelor pentru obținerea pașaportului. 

Proiectul de Hotărâre a Guvernului aprobat asigură punerea în aplicare a modificărilor aduse în acest an Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. De asemenea, clarifică printr-o reglementare neechivocă unele aspecte întâlnite de-a lungul timpului în activitatea practică.

Astfel, termenul de eliberare a paşapoartelor simple electronice în ceea ce privește cererile depuse în străinătate, termenul actual de 90 de zile se reduce în funcție de țara unde se află solicitantul: 45 de zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în statele membre ale Uniunii Europene, respectiv 60 de zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse în statele terțe în raport cu UE. 

De asemenea, printre modificările aprobate se află simplificarea condiţiilor ce trebuie îndeplinite pentru eliberarea paşapoartelor simple temporare în cazul minorilor care urmează să se deplaseze în străinătate pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea le este pusă în pericol, prin stabilirea necesităţii unei traduceri “autorizate”, şi nu “legalizate”, aşa cum este reglementat în prezent, a documentelor emise de instituţia străină care urmează să efectueze tratamentul medical.

Se stabilește că procura specială şi declaraţia privind acordul de eliberare a paşaportului minorului se restituie, solicitantului, după scanare, atunci când aceste înscrisuri cuprind împuternicirea, respectiv acordul pentru îndeplinirea altor operaţiuni sau acte, altele decât cele privind eliberarea paşaportului. 

Totodată, se elimină necesitatea prezentării strict a originalului certificatului de naştere al minorului sub 14 ani la ridicarea paşaportului simplu electronic/temporar, fiind acceptată şi copia acestuia.

O altă modificare vizează eliminarea sintagmei „în original” în cazul hotărârilor judecătoreşti care trebuie prezentate de către solicitanţii paşapoartelor, având în vedere faptul că hotărârile judecătoreşti se comunică părţilor în copie de către instanţă. Noua formulare asigură claritatea textului şi a intenţiei normative ce vizează necesitatea prezentării hotărârii judecătoreşti certificate de instanţa judecătorească (prin aplicarea ştampilei, în original).

Prin Legea nr. 133/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate care a intrat în vigoare în luna iulie a.c., cadrul normativ a fost completat în sensul adaptării acestuia la realităţile legislative naţionale şi europene actuale, la practica diversificată existentă în materie, precum şi, implicit, la nevoile cetăţenilor români. Principalele noutăți sunt extinderea termenului de valabilitate a pașaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani și reglementarea situațiilor în care poate fi eliberat pașaportul simplu temporar.

sursa: http://www.comunicare.mai.gov.ro

documentexpert

Recent Posts

Mii de Moldoveni în Așteptare: Statistici Actualizate privind Cetățenia Română 2024

Actualizat: 12 noiembrie 2024Deși tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova au obținut deja cetățenia…

o lună ago

Senatul României modifică Legea cetățeniei române

Senatul României a adoptat în data de 18 iunie 2024 un proiect de modificare a…

5 luni ago

Redobândirea Cetățeniei Române: Durata Procesului în Cifre

Solicitările de redobândire a cetățeniei române din partea moldovenilor au fost în creștere constantă pe…

5 luni ago

Cum și unde votezi pe 9 iunie la alegerile din România?

Duminică, 9 iunie, cetățenii români sunt invitați să participe la alegerile pentru membrii Parlamentului European…

6 luni ago

Alocație Copii România prin Procură

Alocația pentru copii este suma alocată de către statul român tuturor copiilor ai căror părinți…

7 luni ago

Limba română obligatorie pentru cetățenie română?

Ministerul Justiției al României a inițiat în februarie 2024 un proiect de modificare a Legii cetățeniei…

7 luni ago