Acte necesare obtinere pasaport roman de catre minori si adulti

Documente necesare pasaport romanesc:
– dovada domiciliului parintilor din Republica Moldova (si a minorului daca are un document separat de cel al parintilor): 
– buletinul de identitate moldovenesc, IN ORIGINAL si fotocopie;
– certificatul de nastere romanesc, cu CNP, IN ORIGINAL si copie.
– pasaportul anterior al minorului, daca este cazul, IN ORIGINAL si copie.
– certificatul de casatorie romanesc al parintilor, IN ORIGINAL si copie, (daca este cazul),
– sentinta de divort, ramasa definitiva si irevocabila, recunoscuta, conform legii in Romania, IN ORIGINAL si copie (in cazul parintilor divortati), din care sa rezulte carui parinte i-a fost incredintat copilul.In cazul celor pronuntate in strainatate este obligatorie inscrierea mentiunii de divort in Romania (procedura de inscriere a mentiunii de divort trebuie initiata inainte de depunerea cererii de pasaport);
– certificatul de deces romanesc al parintelui (in cazul in care un parinte este decedat), IN ORIGINAL si copie,
– cartile de identitate romanesti/pasapoartele CRDS ale parintilor valabile, IN ORIGINAL si copie, daca exista.
– declaratia de acord a parintilor pentru eliberarea pasaportului;

PRECIZARI SUPLIMENTARE
· Cererea privind eliberarea pasaportului pentru minorul care nu a implinit varsta de 14 ani se formuleaza de catre ambii parinti, de parintele supravietuitor, de parintele caruia i-a fost incredintat minorul prin hotarare ramasa definitiva si irevocabila, recunoscuta conform legii, in Romania, sau, dupa caz, de reprezentantul legal,
· Cererea privind eliberarea pasaportului pentru minorul care nu a implinit varsta de 14 ani poate fi formulata doar de catre unul dintre parinti atunci cand este imputernicit de catre celalalt parinte prin procura speciala, autentificata de catre notarul public sau de misiunile diplomatice/oficiile consulare ale Romaniei.
. Atunci cand, din motive obiective, niciunul dintre parinti nu se poate prezenta pentru a depune cererea, aceasta poate fi formulata de catre o persoana imputernicita de parinti, prin procura speciala. Procura speciala se prezinta IN ORIGINAL.

Atentie!
– Prezenta minorului este obligatorie
– Minorii depun actele pentru obtinerea pasaportului romanesc la institutia unde a obtinut pasaportul roman unul din parinti. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *