Limba-romana-obligatorie-pentru-cetatenie-romana

Limba română obligatorie pentru cetățenie română?

Ministerul Justiției al României a inițiat în februarie 2024 un proiect de modificare a Legii cetățeniei române nr. 21/1991. Conform acestui proiect, se impune cunoașterea limbii române la nivel B1 minim pentru acordarea cetățeniei române. Nu se cunoaște când anume noua lege va fi aprobată, dar, cu siguranță, modificările menționate mai sus vor complica și prelungi procesul de obținere a actelor românești.

Certificat de cunoaștere a limbii române obligatoriu!

Potrivit noului proiect de lege, pentru a demonstra cunoașterea limbii române, solicitanții trebuie să prezinte un certificat de competență lingvistică. Acest certificat va fi eliberat de universitățile acreditate din România sau de alte instituții autorizate de statul român. Lista centrelor unde se poate obține acest certificat va fi aprobată de Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie, cu consultarea Ministerului Educației și Ministerului Afacerilor Externe.

De ce trebuie să te grăbești să depui dosarul?

•    Dacă depui dosarul înainte ca noua lege să intre în vigoare, poți evita taxele suplimentare pentru certificatul de competență lingvistică.

•    Nu există detalii clare și bine stabilite referitor la costurile asociate, durata exactă de timp necesară pentru eliberarea certificatului de competență lingvistică și procedurile specifice prin care acesta poate fi obținut.

•    Noua lege ar putea fi adoptată curând, așa că depunerea dosarului acum te-ar putea scuti de noile cerințe.

•    Procesul de depunere a dosarului ar putea deveni mai îndelungat după adoptarea legii, din cauza verificărilor suplimentare ale cunoașterii limbii.

Pentru a citi mai multe detalii despre alte modificări din cadrul Proiectului de lege tastați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *