Pașaport românesc sau buletin?

În ultima perioadă, tot mai mult se vorbește despre anularea buletinelor românești, despre cauzele și consecințele anulării acestora. De aceea, în continuare vom dezvolta acest subiect și vom analiza care buletine se anulează, fiindcă trebuie de evidențiat că există doar o anumită categorie de acte de identitate care este supusă riscului de anulare. Vom explora în detaliu recentele modificări ale legislației române și impactul lor asupra cetățenilor moldoveni cu dublă cetățenie. De asemenea, vom identifica modalitățile prin care se poate evita anularea buletinelor și, cel mai important, vom discuta de ce este esențial să perfectăm un pașaport românesc în acest context. 

De ce sunt anulate buletinele românești?

Din cauza modificărilor în legislația română, din mai 2023, mii de cetățeni ai Republicii Moldova cu dublă cetățenie riscă să li se anuleze buletinele de identitate românești. Conform noii legislații, privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, s-a stabilit că la un domiciliu nu pot fi înregistrate mai mult de zece persoane. Prin urmare, moldovenii care dețin buletine românești cu domiciliul la o adresă la care sunt înscrise mai mult de zece persoane se confruntă cu anularea acestora. 

Care sunt consecințele anulării buletinelor?

În prezent, sunt înregistrate zeci de cazuri în care la trecerea frontierei României sau în aeroporturile din țările europene, moldovenilor le-au fost sustrase buletinele românești din motiv că sunt anulate. Și din motiv că aceștia nu dețineau un alt act de identitate, nu au putut trece frontiera. Prin urmare, cetățenii au fost nevoiți să se rețină încă o perioadă în țările în care se aflau la acel moment pentru a-și perfecta un pașaport biometric la consulatul Republicii Moldova și să revină în țară. 

Autoritățile române confirmă anularea buletinelor

Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al României confirmă că autoritățile române au realizat anumite verificări pentru a evita situațiile în care la o adresă sunt înregistrate sute de persoane, însă menționează că până la moment nu au fost reținute cărți de identitate în vederea anulării, așa cum s-a speculat, ci au fost reținute cărți de identitate deja anulate. Vezi pe documentexpert.md cum poți evita anularea buletinelor românești perfectate până în 2023. 

Pașaportul românesc o alternativă a buletinelor românești?

Pentru a se evita situațiile de sustragere a buletinelor românești, se recomandă perfectarea unui pașaport românesc. Până la moment, nu a fost înregistrat nici un caz de reținere sau anulare a pașaportului românesc, de aceea, la etapa actuală perfectarea acestuia a devenit vitală, deoarece în acest fel sunt evitate mai multe probleme generate de schimbările în legislația românească.

De ce să-ți perfectezi un pașaport românesc?

Pașaportul românesc este unul dintre cele mai puternice la nivel european, deoarece permite circulația fără vize în 175 țări ale lumii, în 2023 situându-se pe poziția a 17, conform clasamentului Henley Passport Index. De asemenea, cu ajutorul pașaportului românesc poți obține un loc de muncă legal pe o perioadă nedeterminată în țările europene, beneficiind de asigurare medicală, pensie plătită în baza stagiului de muncă efectuat în străinătate sau studii la nivel internațional. 

În plus, din anul 2025 cetățenii români, deținători de pașaport românesc vor putea călători liber în SUA, fără viză, ceea ce va amplifica și mai mult valoarea acestuia. Și foarte important de menționat este că, perfectând un pașaport românesc, nu ești supus direct consecințelor provocate de anularea buletinelor.

În cât timp se perfectează un pașaport românesc?

Termenul standard de perfectare a pașapoartelor românești este de 15 zile calendaristice, însă există și posibilitatea obținerii acestuia și în decurs de 5 zile, dacă solicitare este făcută în România. Mai mult, cu DocumentExpert pașaportul românesc poate fi ridicat, prin procură,  fără deplasare repetată în statul român. 

Unde poate fi perfectat pașaportul românesc?

Pașaportul românesc poate fi perfectat la consulatele României din Republica Moldova sau în orașele românești București, Iași, Galați. 

Pașaport românesc cu DocumentExpert

Cu DocumentExpert obținerea pașaportului românesc devină mai simplă, mai rapidă și mai sigură. Toate documentele necesare sunt analizate și îndeplinite corect, programarea pentru depunerea actelor se obține într-un timp scurt, iar pașaportul se ridică prin procură legalizată de la notar, fără necesitatea deplasării în România. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *