Peste 30% dintre moldoveni vor să îşi ia cetăţenia română. Ce spun despre unire? Iată ce arată sondajul CBS-Research

  • 49,6% ar vota ÎMPOTRIVĂ la un referendum pentru unirea cu România şi 30% din moldoveni vor să-şi ia cetăţenie română.
  • Personalitatea politică în care au cea mai mare încredere este Maia Sandu (16,6%), iar cea mai emblematică personalitate istorică a Moldovei este Ştefan cel Mare, cu 23,5%50,8% dintre persoanele chestionate nu s-au vaccinat.
  • 50,8% dintre persoanele chestionate nu s-au vaccinat.
  • 41,5% ar vota la un referendum pentru aderarea la Uniunea Economică
  • Euroasiatică şi 47% vor ca Moldova să meargă pe calea neutralităţii privind chestiunea ucraineană
  • 24% dintre persoanele chestionate susţin că se simt libere în mare măsură în a se exprima liber pe reţelele de socializare.

Între zilele 24 ianuarie şi 5 februarie 2022 a fost efectuat un sondaj de către Jigău Ion de la Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-Research” la care au participat 1134 persoane cu vârsta de peste 18 ani.  Interviurile au fost realizate faţă în faţă, chestionarul fiind redactat în limbile română şi rusă . O diferenţă s-a înregistrat în cazul structurii pe sexe, în sensul supra-reprezentării persoanelor de sex feminin şi pe grupe de vârstă, în sensul sub-reprezentării tinerilor (18-29 ani). Cauza principală a acestor abateri ţine de fenomenele de migraţie a forţei de muncă peste hotare.

1. Directia Republicii Moldova

65,1% dintre cei chestionati considera ca directia in care se misca Republica Moldova este una gresita, in vreme ce 23,6% spun ca directia este buna, iar 11,3% nu au stiut ce sa raspunda.

2. Evolutia politica a Republicii Moldova

46,0% au raspuns ca evolutia politica si economica nu este deloc stabila, 39,4% au raspunsa ca nu este prea stabila, iar 9,9% au spus ca este stabila.

Caracterul democratic al Republicii Moldova – 34,2% au raspuns ca republica nu este deloc democratica, 31,5% nu prea democratica, 20,5% au raspuns ca este destul de democratica si numai 2,1% au raspuns ca este destul de democratica. 28,5% au raspuns ca sunt rezervati in privinta interesului fata de politica, 20,6% au raspuns ca nu sunt deloc interesati si doar 7,2% au declarat ca urmaresc viata politica.

Personalitatea politica in care au cea mai mare incredere este Maia Sandu (16,6%), urmata de Igor Dodon (10,3%) si Ilan Sor (2,1%), iar 45,1% au raspuns ca nu au incredere in politicieni. 14,4% au foarte multa incredere in PSRM si numai 10,8% au incredere in PAS, aproape la egalitate cu cei 10,3% care au incredere in PCRM.

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri, 69,8% au raspuns ca se vor prezenta la vot.

25,2% ar vota alianta PCRM-PSRM si doar 22,7% ar vota PAS.

3. Economia si nivelul de trai

21,9% imprumuta de la banci, 9,6% de la companii de microfinantare gen Sabo, Iutecredit si Izicredit, 8,2% de la rude si prieteni si numai 1,4% imprumuta de la camatari si alte persoane particulare. Majoritatea de 51,8% au declarat ca nu au dificultati in a-si plati ratele la timp.

49% spun ca nu se simt in siguranta impotriva somajului, lipsei locurilor de munca si imposibilitatii de-asi gasi un loc de munca bine renumerat.

41,5% dintre persoanele chestionare sustin ca traiesc mult mai rau decat in anul 2000 si 13,1% sustin ca traiesc mai bine.

73,8% sustin ca pe ei si pe familiile lor ii afecteaza cel mai tare preturile majorate. 60,5% declara ca sunt afectati de salariile si pensiile mici. 28,9% pun somajul ca cea mai mare problema.

38,7% cred ca cele mai multe produse exportate de Moldova se vand in Rusia, urmata de Romania (17,2%) si UE (5,1%).

4. Securitate, aparare si justitie

Doar 21% au raspuns ca se simt protejati de gruparile infractionale si organizatiile criminale apeland la politie si justitie in foarte mare masura.

9% spun ca se simt aparati de jafuri si doar 15% considera in mare masura ca Republica Moldova se poate apara de o invazie rusa si 35% spun ca Moldova nu se poate apara de agresiunea Rusiei.

29% au raspuns ca este probabil sa se ajunga la un conflict cu Rusia. 43% sustin ca Moldova ar trebui sa ramana neutra in chestiunea ucraineana.

47% sustin ca nu se simt protejati impotriva abuzurilor organelor de stat si coruptiei.

28,4% sustin ca deschiderea dosarelor pentru fapte de coruptie sunt expresii ale interventiei politicului in justitie si ca nu va da niciun rezultat, pe cand 22,2% sustin ca este un semn al reformelor reale de care are nevoia Republica Moldova. In cazul unei invazii, 19,9% au raspunsa ca au incredere ca Romania va acorda spriijin militar Moldovei si numai 10,4% cred ca NATO va interveni.

Din perspectiva securitatii, numai 11,3% isi doresc aderarea la UE, 6,1% vor aderarea la NATO, dar 47% vor ca Moldova sa mearga pe calea neutralitatii.

41,5% ar vota la un referendum pentru aderarea la Uniunea Economica Euroasiatica infiintata de Vladimir Putin in 2015. Si totusi, daca s-ar organiza un referendum in paralel pentru aderarea la Uniunea Europeana, 46% ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeana si doar 31% ar vota pentru aderarea la Uniunea Euroasiatica.

5. Drepturi si libertati

41% au raspuns ca se simt liberi de a circula in Republica Moldova fara restrictii in mare masura. Numai intre 24 si 28% au raspuns ca se simt liberi in a spune ce vor despre conducerea politica, de a organiza proteste si de a comenta pe retele de socializare in mare masura.

6. Unirea cu Romania

49,6% ar vota IMPOTRIVA la un referendum pentru unirea cu Romania si doar 34,4% ar vota PENTRU.

39,3% au raspuns ca relatiile cu Romania sunt destul de bune, 36,1% -nici bune, nici rele, 8,6% au raspuns ca sunt foarte bune, iar 4,8% spun ca sunt destul de rele si numai 2,3% sustin ca sunt foarte rele.

57% au raspuns ca au calatorit in Romania, iar 51% dintre acestia calatoresc foarte rar in tara invecinata.

Numai 19,4% dintre cei chestionati au raspuns ca au cetatenie romana.

69,4% sustin ca nu vor sa aplice pentru cetatenia romana.

In ce priveste imbunatatirea relatiilor dintre Moldova si Romania, 38% au spus ca ar trebui luate masuri in domeniul comertului si 36% au spus ca ar trebui realizate reforme in invatamant.

32,6% vor ca Moldova sa coopereze intensiv cu Romania, dar ca tara independenta, pe cand 15,6% ar visa la unirea cu Romania sub o singura administratie.

13,7% au raspuns ca vor sa locuiasca la Bucuresti si 11,8% ar vrea sa locuiasca la Iasi.

7.Cultura

Cea mai emblematica personalitate istorica a Moldovei este Stefan cel Mare – 23,5%, urmat de Mihai Eminescu (12,7%), Vlad Tepes (8,8%), Mihai Viteazul (3,8%) si Alexandru Ioan Cuza (3,5%).

8. Pandemie

70% dintre cei chestionati sustin ca nu au suferit deloc de COVID si numai 23,6% sunt siguri ca au fost infectati.

50,8% dintre persoanele chestionate nu s-au vaccinat.

27% sustin ca ar prefera vaccinul american Pfizer pe cand 26% ar prefera vaccinul rusesc Sputnik si doar 8,2% s-ar vaccina cu serul britanic Astra Zeneca.

Studiu Socio-politic IDIS M… by Mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *