Poate Republica Moldova să adere la UE până în 2030?

Este posibilă integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană până la sfârșitul acestui deceniu?! O întrebare extrem de actuală, care macină tot mai mult cetățenii moldoveni! 

Hai să facem o analiză realistă a tuturor circumstanțelor,  pentru a obține o perspectivă cât mai clară a acestui obiectiv!

De ce este puțin probabilă Integrarea Republicii Moldova în UE prin Unirea cu România?

 • Pentru că procentul cetăţenilor moldoveni care ar dori această unire nu depășește o treime din populație.
 • Locuitorii Republicii Moldova pot călători fără viză în zona Schengen, iar 24% din populație și-au redobândit cetățenia română.
 • De asemenea, faptul că Republica Moldova include și teritoriul ocupat de așa-numita „Republică Transnistreană”, asupra căruia nu își exercită autoritatea, nu poate fi un obstacol pentru aderare, atâta timp cât UE are un procent cu Cipru.

Scurtează perioada de integrare, faptul că Republica Moldova a primit în timp record statutul de Țară Candidată?

Nu! Acesta nu este un argument că va parcurge la fel de rapid și celelalte etape ale integrării! 

Spre exemplu, România a început negocierile de aderare în UE la doi ani după obținerea acestui statut și i-au mai trebuit încă șase ani până la aderare.

Iar alte țări candidate, precum Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Albania și Turcia, au așteptat mulți ani din cauza neîndeplinirea tuturor criteriile de aderare sau din motivul opunerii altor state membre.

Prin respectarea căror Condiții Republica Moldova ar putea adera la UE până în 2030?

 • Configurația politică  să rămână favorabilă aderării la UE şi să continue reformele necesare în următorii 6 ani.
 • Guvernarea actuală să îndeplinească toate criteriile de aderare la UE, prin implementarea reformelor: politice, economice şi  administrative;
 • Și nu în ultimul rând,  să folosească   experiența pozitivă a statelor  membre vecine, cum ar fi România, în procesul său de aderare.

În plus,  este necesară modificarea tuturor reformelor:

 • Democratice pentru asigurarea democraţiei, protecţiei minorităţilor și respectarea tuturor drepturilor omului. 
   
 • Economice– pentru realizarea unei economii de piaţă funcţionale, capabilă să facă faţă presiunii competitive şi să corespundă  forţelor pieţei din cadrul UE.  
   
 • Administrative pentru acoperirea tuturor obligațiunilor pe care trebuie să le respecte Republica Moldova în calitate de stat membru al UE, inclusiv și aderarea (ulterioară) la Uniunea Monetară.

Oricât de mult nu ne-am dori integrarea rapidă în UE, ritmul procesului de aderare depinde hotărâtor de durata  negocierii celor 35 de capitole care acoperă întreaga legislație şi toate standardele impuse de UE.
 
Aderarea la Uniunea Europeană necesită: timp, investiții, profesionalism, energie, concentrare şi promptitudine din partea autorităţilor centrale şi locale, a organizaţiilor patronale, sindicale și a celor nonprofit.  În momentul integrării  țara noastră trebuie să fie capabilă să aplice, în întregime, legislaţia şi standardele europene. 

2 comentarii la „Poate Republica Moldova să adere la UE până în 2030?

  1. Buna ziua,
   Pentru a verifica la ce etapa se afla dosarul, trebuie sa ne scrieti ce numar la dosar aveti si cand ati depus.
   Sau contactati-ne la numarul 022 893 020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *