Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine. Indiferent de regiune, Învierea Domnului aduce obiceiuri și tradiții care se transmit din generație în generație. Paștele este și momentul în care ne curățăm casele și sufletele, devenim mai buni, dar și ne vedem cum cei dragi. Chiar şi cele mai mici sate sunt pline de viaţă şi forfotesc de agitaţia oamenilor.
Să ne amintim de micile tradiții de această sărbătoare:
- obiceiul de a vopsi ouăle de Paști l-au practicat strămoșii noștri. La început ouăle erau vopsite numai în culoarea roșie, dar cu timpul au început să fie utilizate și alte culori.
- în noaptea învierii, credincioşii merg la biserică pentru slujba religioasă și sfințirea bucatelor de Paști. În coșul de Paști gospodinele pun ouă, pască, bucate din carne, caș, sare, mac, etc. Alimentele aduse la biserică în această noapte sunt un simbol al reînvierii și al belșugului. În tradiția strămoșească era primit, ca întorcându-se de la biserică să păstreze focul aprins, aducând lumina în casă și gospodărie.
- ajunși acasă, înainte de a mânca, membrii familiei se spală cu apă proaspătă în care se pun un ou roșu, unul alb și o monedă de argint, ca să fie curați, sănătoși, rumeni și bogați anul împrejur.
- când se așează la masă creștinii mănâncă din cele sfințite și spun „Hristos a Înviat!”, răspunsul fiind „Adevărat a Înviat!”. Masa de Paști se caracterizează prin bogăția bucatelor, ouă vopsite, pască etc.
Fie ca Învierea Domnului să vă umple sufletul de lumină, mintea de gânduri frumoase și inima de iubire. Iar sărbătorile pascale să aducă familiei multe bucurii, clipe frumoase și pace în casă!
Un Paște fericit!