Vrei să-ți perfectezi Actele Românești, dar nu știi în ce constă Procedura Legală, care sunt condițiile și cât durează Procesul? Ideea Redobândirii Cetățeniei îți provoacă o mulțime de întrebări, frici și neclarități? Stai fără griji, noi îți venim în ajutor! Ți-am pregătit 20 de răspunsuri la cele mai frecente întrebări cu privire la Perfectarea Actelor Românești! Hai să le cunoști!
Da, este obligatorie înregistrarea unei Programări Online pentru depunerea dosarului. Orice Programare se efectuează cu scopul de a stabili ora și ziua exactă în care te poți apropia la instituția necesară, pentru înregistrarea depunerii dosarului.
Dosarul îl poți depune atât în România la Autoritatea Naționale pentru Cetățenie (București) și în oficiile teritoriale ale acesteia (Iași, Galați, Suceava), cât și la secțiile Consulare din Republica Moldova sau în altă țară unde ai domiciliu.
În conformitate cu legea Cetățeniei Române Nr.21/1991, dosarul poate fi soluționat în termen de până la 5 luni din momentul depunerii.
Da, doar astfel își pot redobândi cetățenia împreună cu părinții.
Nu sunt necesare actele străbunicilor, dacă cel puțin unul dintre bunici a fost născut până la data de 28 iunie 1940 pe teritoriul României Mari.
Potrivit legii Cetățeniei Române 21/1991 nu există nicio cale de urgentare a cererii de redobândire a cetățeniei române.
Nu există taxe în cadrul procedurii legale. Acest serviciu este absolut gratuit în incinta consulatelor de pe teritoriul Republicii Moldova cât și în România.
Trebuie să înregistrezi pe site-ul Consulatului sau în București la Departamentul de Cetățenie Română (ANC) o Programare Online la Depunere Jurământ! Fiecare solicitant are la dispoziție 6 luni de la data emiterii ordinului pentru a depune jurământul de credință față de România.
Solicită prelungirea termenului pentru depunere prin expedierea unei scrisori, către Președintele ANC.
Înregistrarea Certificatului de Naștere în Registrul de Stare Civilă din România. Procedură prin care solicitantul obține un cod numeric personal (CNP).
Pentru că în lipsa acestuia nu poți perfectă un Buletin sau Pașaport Românesc! Procedura constă în transferul datelor de stare civilă din certificatul de naștere moldovenesc în certificatul de naștere românesc.
În majoritatea primăriilor din România documentul se eliberează conform legii în termen de 60 zile. Însă, din cauza numărului mare de solicitări, în unele localități, procesul poate dura și până la 6 luni.
Da, căsătoriile încheiate și desfăcute în străinătate sunt înregistrate în România prin aplicarea mențiunii pe marginea Certificatului de Naștere sau Căsătorie Românesc. De ce? Pentru că informația cu privire la divorț nu este introdusă în baza de date românească.
În caz că ți-ai pierdut certificatul de cetățenie, poți solicita Clarificarea Cetăţeniei Române prin intermediul Misiunii Diplomatice. În baza îndeplinirii procedurii de Clarificare a Cetăţeniei Române, solicitantului i se eliberează un act care atestă statutul lui de cetățean român. Atestatul de Cetăţenie Română permite obținerea ulterioară a Actelor de Stare Civilă și a Pașaportului sau a Buletinului Românesc.
Documentul se eliberează legal într-o perioadă de până la 15 zile lucrătoare. Însă, există posibilitatea să-l obții și în decursul a 5 zile, după depunerea dosarului de transcriere la Starea Civilă din România.
Actul de identitate poate fi obținut legal în decurs a 45 de zile calendaristice.
Termenul legal de perfectare a pasaportului este de 10 zile lucratoare, dar uneori este perfectat in 5 zile
Suma alocată lunar este în valoare de 630 de lei (RON) pentru copiii de până la 2 ani și până la 3 ani în cazul copiilor cu handicap. Și de 255 de lei (RON) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, dar și pentru tinerii de peste 18 ani, care urmează cursurile liceale sau profesionale, până la terminarea acestora.
Da. Nu este legal să deții două permise de conducere.
© 2023 Document Expert. Toate drepturile rezevate.