Întrebări frecvente

Vrei să-ți perfectezi Actele  Românești, dar nu știi în ce constă Procedura Legală, care sunt condițiile și cât durează Procesul? Ideea Redobândirii Cetățeniei îți provoacă o mulțime de întrebări, frici și neclarități? Stai fără griji, noi îți venim în ajutor! Ți-am pregătit 20 de răspunsuri la cele mai frecente întrebări cu privire la Perfectarea Actelor Românești!  Hai să le cunoști!

TOP 20 ÎNTREBĂRI FRECVENTE

1. Este necesară Programarea Prealabilă pentru depunerea Dosarului?

Da, este obligatorie înregistrarea unei Programări Online pentru depunerea dosarului. Orice Programare  se efectuează cu scopul de a stabili ora și ziua exactă în care te poți apropia la instituția necesară, pentru înregistrarea depunerii dosarului.

2. Unde poți depune Dosarul?

Dosarul îl poți depune atât în România la Autoritatea Naționale pentru Cetățenie (București) și în oficiile teritoriale ale acesteia (Iași, Galați, Suceava), cât și la secțiile Consulare din Republica Moldova sau în altă țară unde ai domiciliu.

3. Care sunt cele mai Solicitate Instituții pentru Programare?

  • Consulatul Român;
  • Primăria București;
  • Serviciile Comunitare din România;
  • Autoritatea pentru Cetățenie Românără.

4. Cât timp Durează termenul de examinare a dosarului pentru Redobândirea Cetățeniei Române?

În conformitate cu legea Cetățeniei Române Nr.21/1991,  dosarul poate fi soluționat în termen de până la 5 luni din momentul depunerii.

5. Copiii minori pot fi incluși în dosarul părinților?

Da, doar astfel își pot redobândi cetățenia împreună cu părinții.

6. Actele Străbunicilor sunt Necesare pentru Redobândirea Cetățeniei?

Nu sunt necesare actele străbunicilor, dacă cel puțin unul dintre bunici a fost născut până la data de 28 iunie 1940 pe teritoriul României Mari.

7. Poate fi urgentată Etapa de Examinare a Dosarului?

Potrivit legii Cetățeniei Române 21/1991 nu există nicio cale de urgentare a cererii de redobândire a cetățeniei române.

8. Există vreo taxă impusă de Statul Român la depunerea dosarului pentru cetățenie?

Nu există taxe în cadrul procedurii legale. Acest serviciu este absolut gratuit în incinta consulatelor de pe teritoriul Republicii Moldova cât și în România.

9. După publicarea ordinului de către ANC și soluționarea dosarului, care este următoarea etapă?

Trebuie să înregistrezi pe site-ul Consulatului sau în București la Departamentul de Cetățenie Română (ANC) o Programare Online la Depunere Jurământ! Fiecare solicitant are la dispoziție 6 luni de la data emiterii ordinului pentru a depune jurământul de credință față de România. 

10. În cazul în care nu am reușit să mă programez la depunere jurământ în decursul a 6 luni, ce trebuie să fac și unde pot să mă adresez?

Solicită prelungirea termenului pentru depunere prin expedierea unei scrisori, către Președintele ANC.

11. După ce am depus Jurământul  de Credinţă și am obținut dovada de redobândire a cetățeniei române, ce urmează? 

Înregistrarea Certificatului de Naștere în Registrul de Stare Civilă din România. Procedură prin care solicitantul obține un cod numeric personal (CNP).

12. De am nevoie de Certificat de Naștere Românesc?

Pentru că în lipsa acestuia nu poți perfectă un Buletin sau Pașaport Românesc! Procedura constă în transferul datelor de stare civilă din certificatul de naștere moldovenesc în certificatul de naștere românesc.

13. În cât timp este eliberat un Certificat de Naștere Românesc?

În majoritatea primăriilor din România documentul se eliberează conform legii în termen de 60 zile. Însă, din cauza numărului mare de solicitări, în unele localități, procesul poate dura și până la 6 luni.

14. Este obligatoriu să declar divorțul Autorităților Române?

Da, căsătoriile încheiate și desfăcute în străinătate sunt înregistrate în România prin aplicarea mențiunii pe marginea Certificatului de Naștere sau Căsătorie Românesc. De ce? Pentru că informația cu privire la divorț nu este introdusă în baza de date românească.

15. Cum îmi demonstrez statutul de cetățean român dacă mi-am pierdut Certificatul de Cetățenie?

În caz că ți-ai pierdut certificatul de cetățenie, poți solicita Clarificarea Cetăţeniei Române prin intermediul Misiunii Diplomatice. În baza îndeplinirii procedurii de Clarificare a Cetăţeniei Române, solicitantului  i se eliberează  un  act  care atestă statutul lui de cetățean român. Atestatul de Cetăţenie Română permite obținerea ulterioară a Actelor de Stare Civilă și a Pașaportului sau a Buletinului  Românesc.

16. În cât timp pot obține Pașaportul Românesc?

Documentul se eliberează legal într-o perioadă de până la 15 zile lucrătoare. Însă, există posibilitatea să-l obții și în decursul a 5 zile, după depunerea dosarului de transcriere la Starea Civilă din România.

17. În cât timp este eliberat Buletinul de Identitate Românesc?

Actul de identitate poate fi obținut legal în decurs a 45 de zile calendaristice.

18. În cât timp pot obține Pașaportul Românesc?

Termenul legal de perfectare a pasaportului este de 10 zile lucratoare, dar uneori este perfectat in 5 zile

19. Care este Suma Alocației?

Suma alocată lunar este în valoare de 630 de lei (RON) pentru copiii de până la 2 ani și până la 3 ani în cazul copiilor cu handicap. Și de 255 de lei (RON) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, dar și pentru tinerii de peste 18 ani, care urmează cursurile liceale sau profesionale, până la terminarea acestora.  

20. Dacă vreau permis de conducere românesc trebuie să renunț la  cel moldovenesc?

 Da. Nu este legal să deții două permise de conducere. 

Opiniile clienților despre calitatea serviciilor prestate de DocumentExpert:

Andrian Catrinici
Andrian Catrinici
2024-01-17
Sinceri,calitativ, experiență în domeniu, prețuri accesibile, foarte bravo,recomand, sănătate colectivului din Document Expert!
Viorika Fala
Viorika Fala
2024-01-10
Am rămas satisfăcută la fiecare etapă de deservire, este o companie care întrunește profesioniști adevărați și persoane dedicate muncii pe care o fac. Recomand cu inima deschisă. Orice se întâmplă pe parcursul procesului de dobândire a cetățeniei române, ei, cu consiliere și suport, mă ajută și reușesc să gestioneze orice situație. Mulțumesc mult de tot și pentru toate.
Pan KroLLa
Pan KroLLa
2024-01-06
Лучшее в своём деле
Inga Seul
Inga Seul
2023-12-01
Este o echipă de profesioniști, își fac treaba pe merit ! Personal am rămas mulțumită de ajutorul și serviciile lor !

Primește o Consultație Gratuită