Buletinele de identitate vor înlocuite de cărțile de identitate

Buletinele de identitate înlocuite de cărțile de identitate. Proiect votat în Parlament

Republica Moldova a anunțat recent o serie de modificări semnificative în ceea ce privește sistemul de identificare a cetățenilor săi, încorporând tehnologii moderne și facilitând accesul mai ușor la călătorii internaționale. Un nou proiect de lege, care prevede înlocuirea buletinelor de identitate cu cărți de identitate, a fost votat de către Parlament. Aceste schimbări  vizează, atât cetățenii moldoveni cât și pe cei străini rezidenți și marchează un pas important în modernizarea și alinierea la standardele internaționale de securitate și mobilitate.

Caracteristicile Cărților de Identitate

Principalul aspect al reformei este introducerea obligativității deținerii unei cărți de identitate, începând de la vârsta de 14 ani. Această măsură urmărește să asigure că toți cetățenii au acces la un document oficial de identificare, esențial pentru diverse servicii și drepturi civile.

Cărțile de identitate vor fi dotate cu caracteristici avansate, incluzând date biometrice, precum amprentele digitale și imaginea facială, și vor conține o semnătură electronică. Aceste modificări promit să sporească securitatea documentelor, prevenind frauda și simplificând procesele administrative.

Un alt aspect este că noile acte vor fi redactate, atât în limba română, cât și în engleză. Aceasta nu doar facilitează călătoriile internaționale ale cetățenilor moldoveni, dar reflectă și deschiderea Republicii Moldova către comunitatea internațională

Schimbări pentru Cetățenii Străini

Cetățenii străini rezidenți în Moldova vor beneficia, de asemenea, de schimbări, trecând de la sistemul de permise de ședere la cărți de rezidență. Această tranziție vizează simplificarea procesului de înregistrare și securizare a datelor, aliniind practicile Moldovei cu cele ale altor state europene.

Libera Călătorie în Europa

Cetățenii din Republica Moldova, care vor deține o carte de identitate, vor putea să călătorească liber în Europa fără necesitatea de a deține și un pașaport biometric, extinzându-se astfel mobilitatea internațională. La moment, cu buletinele de identitate moldovenești se poate călători doar în Ucraina și Turcia.

Valabilitatea Cărților de Identitate

Valabilitatea noilor documente de identitate a fost, de asemenea, ajustată pentru a corespunde diferitelor etape ale vieții cetățenilor:

  • 4 ani pentru copiii sub 7 ani
  • 7 ani pentru cei între 7 și 14 ani
  • 10 ani pentru adulții între 14 și 70 de ani
  • nelimitat pentru cei peste 70 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *