Anularea buletinelor românești o înălcare a drepturilor moldovenilor

Anularea Buletinelor Românești, încălcare a drepturilor moldovenilor cu dublă cetățenie?

Care buletine se anulează?

De aproximativ 2 ani, moldovenii care au dublă cetățenie și dețin buletine românești se confruntă cu anularea acestora. În special, se anulează acele buletine care au fost perfectate până la data de 1 ianuarie 2023, motivându-se că persoanele vizate sunt domiciliate la o adresă cu mai mult de 10 persoane, ceea ce este în contradicție cu legislația actuală (Este important de menționat că anterior legea nu stipula un număr maxim de persoane care se pot înregistra la o singură adresă). Vezi aici adresele la care s-au înregistrat cele mai multe cazuri de anulare a buletinelor românești.

De ce se anulează buletinele românești?

Pe 3 mai 2023 Camera Deputaților din România  au venit cu o propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanței de urgență 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, stabilind că la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate mai mult de zece persoane.

Politicienii români împotriva anulării buletinelor românești pentru moldoveni

Cătălin Drulă – președintele USR, declară într-un interviu oferit Ziarului de Gardă că nimeni nu-ți  poate lua dreptul la identitate, subliniind că moldovenii cu dublă cetățenie au aceleași drepturi ca și cetățenii români: ,,Cetățenia este cetățenie. Că este vorba de basarabeni, că este vorba de mine bucureștean get-beget, născut acolo, avem același drept la cetățenia română. Nu ia nimeni buletinul nimănui. Și ne vom opune la așa ceva și nu se va întâmpla”.

Răspunsul Direcției Generală pentru Evidența Persoanelor privind anularea buletinelor

Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP) precizează că buletinele nu au fost anulate, ci doar au fost refuzate unele solicitări de obținere a actelor de identitate. Directorul acestei instituții a menționat că „Scopul verificărilor este corectarea bazelor de date de evidență a persoanelor”. În același context, DGEP a adăugat că cetățenilor moldoveni nu le sunt limitate drepturile, totuși, confirmând, că autoritățile române au făcut anumite controale pentru a contracara abuzurile de genul situațiilor când la o adresă sunt înregistrate sute de persoane. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *