Cât durează obținerea cetățeniei române? Și de ce dacă ai depus în 2021, o vei obține mai rapid?

Știm că obținerea cetățeniei române e un subiect delicat. Mulți caută cum să depună dosarul mai rapid, apelează la persoane terțe sau serviciile unui avocat, însă trebuie să înțelegem că termenul depinde de foarte mulți factori.

În ultimii 3 ani s-a micșorat simțitor numărul de dosare depuse pentru redobândirea cetățeniei române. Motivele care au dus la aceasta:

 • pandemia de Covid 19 a limitat posibilitatea de călătorie a moldovenilor
 • consulatele nu au funcționat o perioadă îndelungată de timp
 • dosarul de redobândire a cetățeniei române este mai greu de format. Pe lângă actele care se solicitau anterior, se cere apostilarea tuturor actelor emise în alte țări decât România.

Timpul mediu de redobândire a cetățeniei române este de 3 ani. Însă la moment, se prevede o micșorare a termenului, și iată care ar fi motivele:

 • în ultimii 3 ani s-au depus de 3 ori mai puține dosare pentru redobândirea cetățeniei române
 • dosarele depuse recent sunt cu acte apostilate. Verificarea autenticității actelor se face mult mai rapid.

Preponderent se publica ordine pentru dosarele depuse pâna în anul 2019 inclusiv. Și doar o mică parte pentru cele depuse în 2020 sau 2021 (doar 7 soluții). Cei care au depus dosarele după 2021 încoace, vor primi o soluție mai rapid din motiv că în anul 2020, jumate de an nu s-a lucrat din cauza pandemiei. Deci, funcționarii vor avea posibilitatea sa scurteze timpul de procesare a dosarelor.

Iată de ce, vă îndemnăm să depuneți dosarul acum dacă nu ați făcut-o. Aveți șanse să obțineți cetățenia română foarte rapid și să vă bucurați de beneficiile sale.

2 comentarii la „Cât durează obținerea cetățeniei române? Și de ce dacă ai depus în 2021, o vei obține mai rapid?

 1. Bună ziua!
  Dacă am depus în 2023 dosarul, cam pe când ar trebui să aștept publicarea ordinului?
  Ar fi o posibilitate de urgentare a procesului?
  Mulțumesc anticipat!

  1. Bună ziua!
   Din păcate, nu există posibilitatea de urgentare a procesului de redobândire a cetățeniei. Aprobarea dosarelor este gestionată de ANC și urmează proceduri stricte. În prezent, se soluționează dosare din 2019-2021.

   Pentru a primi notificări când apare soluția, vă puteți abona: https://documentexpert.md/viber/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *