Cât durează obținerea cetățeniei române? Și de ce dacă ai depus în 2021, o vei obține mai rapid?

Cât durează obținerea cetățeniei române? Și de ce dacă ai depus în 2021, o vei obține mai rapid?

Știm că obținerea cetățeniei române e un subiect delicat. Mulți caută cum să depună dosarul mai rapid, apelează la persoane terțe sau serviciile unui avocat, însă trebuie să înțelegem că termenul depinde de foarte mulți factori.

În ultimii 3 ani s-a micșorat simțitor numărul de dosare depuse pentru redobândirea cetățeniei române.Motivele care au dus la aceasta:

  • pandemia de Covid 19 a limitat posibilitatea de călătorie a moldovenilor
  • consulatele nu au funcționat o perioadă îndelungată de timp
  • dosarul de redobândire a cetățeniei române este mai greu de format. Pe lângă actele care se solicitau anterior, se cere apostilarea tuturor actelor emise în alte țări decât România.

Timpul mediu de redobândire a cetățeniei române este de 3 ani.  Însă la moment, se prevede o micșorare a termenului, și iată care ar fi motivele:

  • în ultimii 3 ani s-au depus de 3 ori mai puține dosare pentru redobândirea cetățeniei române
  • dosarele depuse recent sunt cu acte apostilate. Verificarea autenticității actelor se face mult mai rapid.

Preponderent se publica ordine pentru dosarele depuse pâna în anul 2019 inclusiv. Și doar o mică parte pentru cele depuse în 2020 sau 2021 (doar 7 soluții). Cei care au depus dosarele după 2021 încoace, vor primi o soluție mai rapid din motiv că în anul 2020, jumate de an nu s-a lucrat din cauza pandemiei. Deci, funcționarii vor avea posibilitatea sa scurteze timpul de procesare a dosarelor.

Iată de ce, vă îndemnăm să depuneți dosarul acum dacă nu ați făcut-o. Aveți șanse să obțineți cetățenia română foarte rapid și să vă bucurați de beneficiile sale.

12 Comments on “Cât durează obținerea cetățeniei române? Și de ce dacă ai depus în 2021, o vei obține mai rapid?

  1. Bună ziua! mă numesc Stafie Rodica, am depus pentru cetățenie la Consulatul din Bologna în septembrie 2019 dar l-au înregistrat la București 21012/RD/2020. Dosarul încă nu a fost acceptat și aș dori să știu cum pot să-l urgentez.

  2. bună ziua mă numesc Nicolae postolache sunt din Republica Moldova și aș vrea să știu la ce stadiu se află dosarul meu cu nr 21/1991

  3. Buna ziua ma numesc Colta Larisa sunt din Republica Moldova si vreau s-a stiu la ce stadie se afla dosarul meu cu nr 2192 din 26 ianuarie 2022.
    Va multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*