Ce faci dacă îți expiră pașaportul românesc? 

Ce faci dacă îți expiră pașaportul românesc? 

Ai constatat că îți expiră pașaportul românesc? Nu te panica, află care este procedura de reînnoire și lista de documente necesară pentru depunerea cererii. 

Pașaportul românesc este eliberat pentru o perioadă de până la 10 ani. Termenul de valabilitate este determinat de următoarele intervale de vârstă:

  • 3 ani pentru copiii până la 12 ani;
  • 5 ani pentru minorii între 12-18 ani;
  • 10 ani pentru persoanele după 18 ani.

Urmează să-ți explicăm pas cu pas despre efectuarea procedurii de perfectare. Iar dacă ești în criză de timp, te stresează momentele organizatorice, ai urgent nevoie de document,  nu vrei să aștepți în rândul fizic sau poate întâmpini anumite dificultăți în procesul de solicitare – apelează cu încredere la serviciile DocumentExpert. 

Ce faci dacă îți expiră pașaportul românesc? 

Depune o cerere de reînnoire a documentului printr-o programare online la  Consulatul României de peste hotare sau pe teritoriul României la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple din localitatea de reședință. Cererea trebuie completată corect și transmisă  la timp, pentru a spori procesul de înaintare.

Atenție! Solicită cererea de reînnoire din timp și evită situațiile excepționale (documentul existent  este valabil până la data indicată în fila informatizată). Majoritatea țărilor nu permit trecerea frontierei în baza unui pașaport aproape de termenul de expirare. Pentru a te informa cu privire la reglementările  statului în care urmează să călătorești – accesează  rubrica „condiţii de călătorie” de pe site-ul MAE. 

Cât timp durează procedura? 

Până la 14 zile calendaristice din momentul depunerii cererii.  Prin urmare, pașaportul nou este eliberat legal în timp de 2 săptămâni.

Care sunt documentele necesare pentru reînnoirea pașaportului românesc?

  • Certificatul de cetățenie română (originalul/copia);
  •  Certificatul de naștere românesc(originalul/copia);
  • Actele cu privire la starea civilă, certificatul de căsătorie (după caz, divorț/ căsătorie);
  • Buletinul de identitate moldovenesc (după caz, pentru cetățenii români cu domiciliul în Republica Moldova);
  • Pașaportul anterior eliberat;
  • Dovada achitării taxei de stat (cu CNP-ul titularului pașaportului).

Valabilitatea paşaportului poate fi prelungită?  

Opțiune imposibilă! Prevederile legale interzic prelungirea termenului de valabilitate al paşaportului sau adăugarea noilor file, ci doar eliberarea unui nou exemplar

1 Comment on “Ce faci dacă îți expiră pașaportul românesc? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*