document expert

Cum influențează războiul din Ucraina asupra moldovenilor cu cetățenie română

Din cauza situației tensionate cauzate de războiul din Ucraina, tot mai mulți cetățeni își fac griji pentru securitatea familiei sale și se grăbesc să-și perfecteze actele românești. Mulți au în gând să părăsească Republica Moldova din diferite motive cum ar fi: teama de a nu fi înrolat la război, securitatea familiei, frica de a pierde „averea” care au dobândit-o aici de-a lungul anilor etc. Ei bine, atunci când cetățenii se decid să părăsească țara apare o problemă: lipsa actelor care permit trecerea frontierei țărilor UE, momentul în care apare dorința și nevoia de a perfecta actele românești.

De obicei pentru cetățenii non europeni cetățenia română este văzută ca o ușă deschisă spre bunăstarea europeană, posibilitatea de a te angaja în Europa, de a călători sau a emigra fără griji.

Din aceste motive, am decis să apelăm la părerea expertei în acte românești Alina Inculeț și să aflăm cât de importantă este cetățenia română și pașaportul românesc pentru cetățenii Republicii Moldova. În continuare, urmăriți răspunsurile expertei la câteva întrebări esențiale, la care oamenii își fac griji în cazul în care țara noastră este supusă unui anumit conflict.

Ce ar trebui să facă cetățenii în ceea ce ține de acte românești pentru a fi în siguranță?

„În primul rând persoanele trebuie să verifice ca documentele de călătorie sa fie valabile. La fel este important ca toate actele de stare civilă înregistrate în R.Moldova să fie transcrise în România. Atunci cand ai nevoie de un nou document de călătorie toate actele de stare civilă trebuie să fie înregistrate în România. Din experiențele anterioare (BREXIT, Conflictul din Ucraina) când au loc evenimente care îngrădesc circulația persoanelor, se fac cozi la Instuțiile de stat și crește brusc cererea de acte – nu întodeauna se reușeste perfectarea lor în termenele legale.”

În cazul în care cetățenii aleg să emigreze din cauza războiului, când și unde este mai ușor și mai comod ca aceștia să-și perfecteze actele, în Republica Moldova și România, sau totuși să lase perfectarea pentru țările în care aleg să emigreze?

„Actele de stare civila emise de Republica Moldova pot fi transcrise doar la consulatele României din Republica Moldova (Cahul, Bălți, Ungheni, Chișinău), sau la orice primărie, reședință de județ din România. Un certificat de naștere, căsătorie sau un alt act de stare civilă moldovenesc nu poate fi transcris la Consulatul Romaniei din orice țară, ci doar la Consulatele României din Republica Moldova. Din acest motiv actele de stare civilă trebuie să fie transcrise din timp, în Republica Moldova, pentru că este cea mai ușoară și accesibilă cale pentru cetățeni”.

Cu toții încă suntem afectați de situația conflictuală din statul vecin, fapt care ia dus pe mulți din cetățenii Republicii Moldova la pregătirea „bagajelor de urgență”. În același timp, aceștia au luat cu asalt agențiile care se ocupă de perfectarea actelor românești, pentră că anume acestea oferă cetățenilor o serie de beneficii care ajută cetățenii în anumite procese de integrare. Mai jos aveți avantajele pe care le puteți obține în cazul în care ești cetățean român.

Ce oportunități au cetățenii care dețin acte românești?

„Cetățenia română este ca un colac de salvare pentru cetățenii Republicii Moldova, care oferă drepturi în cadrul celor 27 de state membre UE, intrarea fără viză în 153 de țări ale lumii, inclusiv angajarea oficială și deschiderea afacerilor în străinătate, primirea îndemnizațiilor pentru copii, perfectarea asigurării medicale etc. În același timp cetățenii români obțin dreptul la reședință permanentă în Europa. Cu ajutorul cetățeniei române educația este disponibilă la cele mai bune universități din Marea Britanie, Germania, Franța ș.a.” ne-a spus experta companiei Document Expert, Alina Inculeț.

În caz de situații de război (cum e acum în Ucraina), pandemia care încă se răsfrânge asupra oamenilor, cetățenii români au parte de protecție europeană, pentru că statele europene au resurse să își protejeze cetățenii, resurse de care din păcate țările non UE printre care și țara noastră nu au parte.

Ei bine după situația conflictuală din Ucraina, oficialii din țara noastră au decis să grăbească lucrurile în ceea ce ține de aderarea Republicii Moldova la UE. Astfel, a fost trimis Comisiei Europene un chestionar de aderare la UE. Totuși, nu se cunoaște exact cât va dura procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. La fel, sunt cunoscute doar riscurile la adresa securității țării noastre, dar nu și urmările. Din acest motiv, dacă intenționați să depuneți dosarul pentru cetățenie română, să perfectați pașaportul român sau actele copiilor, acum e momentul potrivit. Astfel, în primul rând, o să vă simțiți mai protejați.

Actele necesare în caz de stare de urgență

Încă de la începutul războiul din Ucraina mulți dintre cetățenii țării noastre au în gând un „un plan de evadare” în cazul instituirii unei stări de urgență. Astfel, deși au trecut deja 4 luni de stres și panică este bine de știut ce acte sunt necesare pe care fiecare cetățean trebuie să le aibă la mână în caz de urgență.

În cazul în care aveți cetățenie română:

Aveți nevoie de documentul de călătorie valabil (pașaport/ buletin românesc)

  • Pașaport pentru copiii minori și certificatele de naștere românești
  • Acord din partea ambilor părinți pentru călătorie în străinătate. Din cauza acestui document deseori se întâmplă ca copilul să nu poată călători cu un părinte în străinătate sau să se întoarcă acasă cu unul din părinți.

Dacă nu aveți cetățenie română atunci trebuie să aveți la voi pașapoartele tuturor membrilor familiei, certificatele de naștere a copiilor și certificatul de căsătorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *