Dacă intenționezi să călătorești cu animalul tău de companie – fie pentru o vacanță scurtă, fie ca parte a unei mutări pe termen mai lung – trebuie să înțelegeți regulile privind pașapoartele pentru animale de companie. Există pașapoarte pentru câini, pisici și dihor și sunt eliberate în prezent în conformitate cu normele UE – deși ar putea exista schimbări după Brexit
Ce este un pașaport pentru animale de companie?
Un pașaport pentru animale de companie poate fi eliberat câinilor, pisicilor și dihorilor și prezintă detaliile oricăror tratamente sau vaccinări pe care le-a putut avea animalul tău de companie. La fel ca pașapoartele umane, este și o formă de identificare, deci acest document va conține detalii despre descrierea și deținătorul animalului de companie.
Dacă vii în România din UE sau dintr-o altă țară din care România acceptă pașapoarte pentru animale de companie, vei avea nevoie de acest document pentru a-l duce pe prietenul tău blănos peste graniță. În mod similar, dacă părăseștii România cu animalul și intenționezi să te întorci din nou după călătorii, probabil vei avea nevoie de un pașaport.
Ajută să știi că regulile sunt ușor diferite, în funcție de locul din care provine animalul tău de companie. O idee ar fi să verifici detaliile țării din care vii sau mergi, devreme, astfel încât să știi informațiile potrivite de care ai nevoie pentru călătoria ta.
Cât durează obținerea unui pașaport pentru câini?
Îți recomandăm să începi să procesul de obținere cu aproximativ 4 luni înainte de a călători pentru a acorda timp verificărilor sau vaccinărilor necesare.
Cât costă un pașaport pentru câine?
Există câteva costuri diferite pentru a elibera un pașaport pentru animale de companie.
Costul unui pașaport poate fi diferit în funcție de cabinetul veterinar de unde decizi să-l eliberezi. Poate costa între 50 și 100 de lei, dar va trebui să iei în considerare și costurile vaccinărilor și microcipului. Mai multe despre asta într-o clipă.
Cerințe de pașaport câine și pisică
Pentru a obține pașaportul pentru animalele de companie, va trebui să dovedești următoarele:
- Animalul dvs. de companie a fost microcipat.
- Animalul dvs. de companie a avut o vaccinare antirabică și teste de sânge ulterior, dacă este relevant.
- Dacă aveți un câine, este posibil să fie necesar să dovediți că tratamentul de deparazitare a fost finalizat, în funcție de locul în care călătorești.
Cum să obțineți un pașaport pentru animale de companie
Pentru a obține un pașaport pentru animale de companie, trebuie să vizitezi un veterinar autorizat. Va trebui să te duci împreună cu animalul, precum și cu documentul de identitate și vaccinare. De asemenea, ar putea fi necesar să furnizați rezultate clare ale testelor de sânge de rabie.
Veterinarul va completa următoarele informații din pașaportul pentru animalul de companie:
- Informații despre proprietarul animalului.
- O descriere a animalului, inclusiv orice marcaj.
- Confirmare că acesta a fost vaccinat împotriva rabiei.
- Rezultatele testului de sânge de rabie, dacă este relevant.
- Informații despre tratamentul deparazitar, dacă este nevoie.
- Detaliile medicului veterinar care completează pașaportul.
Merită să știți că animalul de companie trebuie să fie microcipat înainte sau în același timp cu obținerea vaccinării antirabice și există o perioadă de așteptare înainte de a putea călători după administrarea vaccinului. Verificați toate detaliile în timp util cu medicul veterinar.
Preț microcip câini
De la 1 ianuarie 2015, microciparea câinilor cu proprietar a devenit obligatorie pe teritoriul României. Procesul de microcipare ar putea costa între 60-100 de lei, în funcție de cabinetul veterinar.
Preț vaccin antirabic câini
Și costul unui vaccin antirabic va varia în funcție de medicul veterinar și de faptul dacă animalul de companie are nevoie de o vaccinare inițială sau o doză de rapel. Prețul ar putea fi de până la 100 de lei.
Este posibil ca animalul să aibă nevoie și de alte vaccinuri sau tratamente, de aceea este bine să discuți acest aspect cu medicul veterinar înainte de călătorie.
Cu un pașaport pentru animale de companie, ar trebui să poți să-ți duci animalul de călătorie care călătorește cu tine relativ fără stres. Trebuie doar să vă asigurați că aplicați în timp util înainte de a vă deplasa, astfel încât toate controalele și vaccinările relevante să poată fi finalizate.
sursa: https://transferwise.com/ro/blog/pasaport-caine-si-pisica