Senatul României a adoptat în data de 18 iunie 2024 un proiect de modificare a Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, iniţiat de Guvern. Proiectul completează cadrul legal în materia documentelor de călătorie şi actelor de identitate ale cetăţenilor români şi introduce verificări biometrice în procesul de acordare a cetăţeniei române, urmărind să elimine riscurile dobândirii sale în mod illegal. Cum afectează persoanele străine aceste modificări?
Modificări asupra documenelor de căsătorie
O schimbare benefică pentru cetățenii străini căsătoriți cu un roman/româncă. Actuala lege prevede că pentru acordarea cetăţeniei, cetăţeanul străin căsătorit cu un român, trebuie să locuiască cel puţin cinci ani în România. Conform noului proiect de completare a Legii cetăţeniei, cetăţenia română se poate acorda, la cerere, unei persoane străine care este căsătorită şi convieţuieşte în afara graniţelor cu un cetăţean român, de cel puţin 10 ani.
Dovada cunoașterii limbii române: Certificatul de competență lingvistică nu va fi obligatoriu
Cetățenia română va putea fi acordată solicitanților care cunosc atât limba română literară, cât și un dialect românesc. Totuși va fi necesară și dovada cunoașterii limbii române. Dar vestea bună este că vom putea prezenta foaia matricolă emisă de instituția de învățământ gimnazială, liceală sau superioară, în care am studiat limba română minim 3 ani. Se acceptă și certificatul de competență lingvistică de nivel minim B1, dar nu va mai fi singura soluție! Aceste modificări fac procesul de obținere a cetățeniei mai accesibil!
În actul normativ mai sunt prevăzute măsuri necesare pentru dobândirea cetăţeniei române şi norme care să împiedice obţinerea în mod fraudulos a acesteia, precum:
- Certificatul de cetățenie înlocuit cu un card electronic
Măsurile de introducere a biometriei privesc şi înlocuirea actualului certificat de cetăţenie de hârtie cu un card electronic de cetăţenie română, eliberat celui căruia i s-a acordat sau care a redobândit cetăţenia română. Cardul de cetăţenie română va include un suport de stocare de înaltă securitate în care sunt memorate datele biometrice şi datele personale ale titularului. Această schimbare va garanta securitatea și protecția datelor cu caracter personal de către statul român și va face dovada cetăţeniei române.
- Soluționarea dosarelor în ordine cronologică
Proiectul aduce o serie de schimbări, printre care „soluționarea dosarelor privind cetățenia în ordinea cronologică a depunerii acestora”. Asta înseamnă că dosarele nu vor mai fi verificate aleatoriu, vor exista termene clare și procesul va fi mai eficient. La fel, din iunie 2026 aplicantul va putea urmări stadiul soluționării dosarului online.
- Termenul de examinare a dosarului va fi de 2 ani
Legea actuală prevede termenul de 5 luni pentru examinarea dosarului de cetățenie română. În realitate acest termen nu poate fi respectat, din cauza numărului mare de cereri în examinare la ANC. Conform legii noi, termenul de examinare a dosarului se va mări de la 5 luni la 2 ani. Această prevedere ne asigură că termenele nu vor mai fi depășite, așa cum se întămplă în prezent.
- Verificări biometrice
Sunt prevăzute verificări biometrice pentru persoanele care solicită acordarea cetăţeniei române. Și anume, va urma ,,implementarea unor procese verificabile şi sigure pentru a garanta că toţi solicitanţii de cetăţenie au identitate confirmată biometric înainte de a li se acorda cetăţenia română şi, ulterior, la eliberarea actului de identitate sau a documentului de călătorie romanesc.’’, conform expunerii de motive a proiectului.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române 21/1991, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor cu rol decizional.
2 comentarii la „Senatul României modifică Legea cetățeniei române”
Опубликуйте пожалуйста образец документа-заявление на гражданство Румынии!
Каким он должен быть, чтобы можно было понимать,как и правильно заполнять
Добрый день. Образец заявления на получение румынского гражданства можно найти на официальном сайте: http://cetatenie.just.ro